Kalastusluvat netistä

Valtion veroluonteisen kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaiset viehekalastusmaksut voit maksaa verkkopankkitunnuksilla netissä maa- ja metsätalousministeriön kotisivuilla. Palveluun pääset klikkaamalla viereistä lupabanneria.

Maksut voi maksaa myös posteissa, R-Kioskeissa ja ministeriön valtuuttamilla asiamiehillä, sekä suoraan pankkiin. Ohjeet maksamisesta suoraan pankkitilille löydät tästä.

Tietoa kalastusluvista

Kalastuksenhoitomaksu on valtion veroluonteinen maksu, jonka keräämisestä syntyvät tulot käytetään monin eri tavoin kalastajien ja kalavesien hyväksi. Noin kolmannes varoista käytetään suoraan kalavesien hoitoon.

Jokaisen muuta kalastusta kuin onkimista tai pilkkimistä harjoittavan 18-64-vuotiaan on suoritettava kalastuksenhoitomaksu.

Koko kalenterivuoden maksu on 22 euroa. Maksu on voimassa 31.12. saakka.

7 vuorokauden kalastusjakson maksu on 7 euroa. Maksu on voimassa 7 vuorokautta maksupäivästä tai muusta maksuhetkellä kuittiin merkitystä päivästä alkaen.

Läänikohtainen viehekalastusmaksu on maksullinen yleiskalastusoikeus, joka antaa mahdollisuuden kalastaa yhden läänin vesialueilla yhdellä vavalla, kelalla ja vieheellä. Vetouistelussa saa lisäksi käyttää yhtä painoviehettä tai syvääjää. Viehekalastusmaksuista kertyneet varat palautetaan vesialueiden omistajille. Läänikohtaisen viehekalastusmaksun voi suorittaa useampaan lääniin.

Viehekalastusta harjoittava 18-64-vuotias tarvitsee kalastuksenhoitomaksun lisäksi joko kalastusoikeuden haltijan luvan tai hänen on suoritettava läänikohtainen viehekalastusmaksu. Läänikohtainen viehekalastusmaksu ei oikeuta kalastamaan kaikissa virtavesissä eikä erityiskalastuskohteissa, kuten istutuslammissa, joihin tarvitaan kalastusoikeuden haltijan myymä kalastuslupa.

Läänikohtainen viehekalastusmaksu on 29 euroa kalenterivuodelta tai 7 päivän kalastusjaksolta 7 euroa. 7 vuorokauden jakso alkaa maksupäivästä tai maksuhetkellä kuittiin merkitystä päivästä.

Onkiminen ja pilkkiminen yhdellä heittouisteluun soveltumattomalla vavalla ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia eli jokamiehenoikeuksia, joihin ei tarvitse pääsääntöisesti maksaa kalastuksenhoitomaksua eikä läänikohtaista viehekalastusmaksua.  HUOM! Useissa virtavesissä ja erityiskohteissa, kuten istutuslammissa, myös onkimiseen ja pilkkimiseen tarvitaan kalastusoikeuden haltijan myymä kalastuslupa.

Valtion omistamille vesialueille (suuri osa Lapin vesistöistä) kalastuslupia voi ostaa Villin Pohjolan nettikaupasta.

Tarkempaa tietoa kalastuslupajärjestelmästä löydät Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön kotisivuilta ja maa- ja metsätalousministeriön kotisivuilta.

Ajantasainen kalastuslaki ja kalastusasetus löytyy netissä valtion säädöstietopankista Finlex palvelusta.

Lapin Vapaa-ajankalastajat | Ylläpito | Kotisivuton.fi